VitaStar Amical je folijarno đubrivo koje se koristi za poboljšanje kvaliteta plodova voća i povrća. Ukoliko je prisutan nedostatak kalcijuma koji je strukturalni element pektina, javljaju se fiziološki poremećaji: nekroza vrha plodova paprike i paradajza; gorke pege, staklavost i jonatanove pege kod jabuke; nekroza ivice lista kod salate i nekroza unutrašnjosti glavice kupusa; nekroza korena kod celera; pojava fiziološki nestabilnih plodova kod jagode.
Plodovi voća i povrća tokom porasta imaju ograničeno snabdevanje sa kalcijumom (60% kalcijuma u biljci učestvuje u izgradnji ćelijskog zida), i zato je neophodno folijarno tretiranje. Ovo je uobičajena mera u intenzivnoj proizvodnji voća i povrća gde su zahtevi za kalcijumom veći. Najbolji rezultati se vide nakon prethodnog tretmana sa Vitastar Amical đubrivom. Kod jagoda se koristi za poboljšanje čvrstoce, veličine i organoleptičkih osobina a takođe smanjuje rizik oboljenja od sive truleži.
Sastav: 210 g/l Kalcijum (CaO) + Mangan (Mn 6,75 g/l) + (Cink) Zn 6,75 g/l + 22% slobodne aminokiseline biljnog porekla.
Ključne karakteristike VitaStar Amical
» Specijalno pripremljena visoka koncentracija kalcijuma bez azota čini đubrivo idealnim za upotrebu 3–5 nedelja pre berbe voća i povrća.
» Prirodni kompleksi polipeptida uključenih u đubrivo, olakšavaju apsorpciju kalcijuma, mangana i cinka.
» Dodatak aminokiselina pozitivno utiče na brzinu i efikasnost apsorpcije kalcijuma
» pH vrednost đubriva garantuje optimalne uslove za apsorpciju kalcijuma i kod starijih plodova.
Ključne prednosti VitaStar Amical
» adekvatno snabdevanje kalcijumom u kritičnom periodu za biljke
» efikasna prevencija pucanja koštice voća (breskva, šljiva)
» poboljšana čvrstoca plodova voća i povrća
» veća tržišna vrednost plodova
» redukcija skladišnih bolesti
» dugotrajnije čuvanje plodova voća i povrća
» prevencija od fizioloških poremećaja plodova voća i povrća
Kultura | Kolicina primene (l/ha) | Vreme primene |
Jabučasto voće | 3–5 | 2–5 tretmana od zametanja plodova do 20 dana pred berbu u intervalima 7–10 dana. |
Koštičavo voće | 3–5 | 2–3 tretmana od faze formiranja plodova u intervalima od 14 dana, sa najmanje 600 l vode |
Jagode | 3–5 | 2–3 tretmana od faze zametanja plodova u intervalima od 10–14 dana, sa najmanje 600 l vode |
Paradajz, paprika, krastavac | 4–5 (0,3–0,5% u plastenicima) | 2–3 tretmana od faze formiranja plodova u intervalima od 10–12 dana |
Kupus | 4–5 | 2–3 tretmana; prvi tretman poceti pre formiranja glavice u vreme intenzivnog porasta |
Zelena salata | 4–5 | 2–3 tretmana: prvi tretman 2–3 nedelje posle rasađivanja; ponoviti u intervalima za 8–10 dana |